Jon S. Baird, İngiliz sinemasına yeni bir soluk getiren yönetmenlerden biridir. Cesur ve özgün filmleriyle hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden tam not alır. Filmlerinde gerçekliği ve duygusallığı bir araya getirerek, sinemaseverlere unutulmaz deneyimler yaşatır. Jon S. Baird, sinemanın farklı bir yüzünü gösteren, karakter odaklı ve görsel olarak etkileyici filmler yapan bir yönetmendir. Eğer henüz filmlerini izlemediyseniz, mutlaka bir şans vermelisiniz.
Baird'in En Bilinen Filmleri:
Pislik (Filth)
Cass
Laurel ile Hardy
Tetris
Anders Thomas Jensen, Danimarkalı senarist ve yönetmen olarak tanınan, oldukça özgün bir sinema dili yakalamış bir isim. Filmlerinde hem gülümseten hem de düşündüren bir atmosfer yaratmasıyla bilinir. Filmlerinde insan doğasını, ilişkileri ve toplumsal konuları mizahi bir dille ve derinlemesine inceleyerek, izleyiciye unutulmaz bir deneyim yaşatır. İşte onun öne çıkan filmleri:
Adam'ın Elmaları
Erkekler & Tavuklar
Yeşil Kasaplar
Daha İyi Bir Dünyada
Riders of Justice
Held for Ransom
Jafar Panahi, İran sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri kuşkusuz. 1995 yılında ilk uzun metrajı olan Beyaz Balon’u yönetti ancak hiçbir zaman kısa filmden ve belgeselden vaz geçmedi. Filmlerinde İran’ı kadın karakterler üzerinden anlatmasıyla biliniyor. Panahi’nin hayatında ve sinemasında belirleyici olan yegane unsur kuşkusuz İran’da film çekmesinin ve yurt dışına çıkmasının yasak olması. Söz konusu şartlar, Panahi’nin sinemasında özellikle Taksi Tahran (Taxi Teheran 2015) ve Üç Hayat (3 Faces 2018) filmlerinde belirginleşen bir anlatı yapısını ortaya çıkardı. Panahi, Taksi Tahran ve Üç Hayat filmlerini hem yönetti hem de Jafar Panahi olarak yer aldı /kendisini canlandırdı.
Panahi'nin öne çıkan filmleri arasında:
Taksi Tahran: Bu filmde Panahi, bir taksi şoförü olarak Tahran sokaklarında dolaşır ve farklı insanlarla konuşur. İran toplumunun kesitlerini ve siyasi görüşlerini yansıtan bu film, Panahi'nin en bilinen eserlerinden biridir.
Üç Hayat: Bu filmde Panahi, üç farklı kadının hikayesini anlatır ve İran'da kadın olmanın zorluklarına dikkat çeker.
Offside: Bu filmde Panahi, İran'da kadınların stadyumlara girmesinin yasak olmasını ele alır.
Beyaz Balon: Yedi yaşındaki Razieh adlı kız çocuğu, İran'da büyük bir kutlamanın yapıldığı bir günde annesinden aldığı para ile bir akvaryum balığı almak için yola çıkar. Film, 1995 Cannes Film Festivali'nde Altın Kamera ödülünü kazandı. Bu, bir İran filminin Cannes'da kazandığı ilk büyük ödül oldu.