Hakkâri'de Bir Mevsim [1983] (Eine Saison in Hakkari)

Moderatörler: Moderatör, CoMod, Editör, Yönetmen

Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
byKush
Yönetmen
Başlıklar: 30
İletişim:

Hakkâri'de Bir Mevsim [1983] (Eine Saison in Hakkari)

• Alıntı
  • Beğenmek için giriş yapmalısınız

Mesaj gönderen byKush »

"Mutluluk soruların bittiği yerde başlıyor öyle mi?"

Hakkâri'de Bir Mevsim, yönetmen Erden Kıral tarafından 1983'te çekilmiş bir filmdir. Filmin senaryosu, Ferit Edgü'nün O adlı romanına dayanılarak, Ferit Edgü ve Onat Kutlar tarafından yazılmıştır. Hakkari'ye nasıl ve ne zamanda geldiğinin bile farkında olmayan sürgün olarak Hakkâri'ye giden bir öğretmen hikayesi. Dilini bilmediği çocuklara başka bir dilde yoksulluk içinde ilim öğretme çabası, yabancılık, yanlızlık, yokluk, kar, çamur ve köy hayatı.. Onat Kutlar'ın katkısıyla olabildiğince iyi şekilde filme uyarlanmıştır. Ama yine de bu topraklar üzerinde nefes alıp veren herkesin okunması gereken bir kutsal kitap. Edgü'nün dediği gibi: "Bu kitapta yazılı olanları anlamakta güçlük çekebilirsin.. Çünkü anlamak ortak bir dil gerektirir. Ortak dil ise ortak yaşam/ortak bilgi/ortak birikim/ortak düş kimi yerde, ortak düşüş demektir. Ama diyebilirsin ki bana yabancı olanı arıyorum ben.. Öyleyse yolun açık olsun"

Filmde, sürgün olarak Hakkâri'ye giden bir öğretmenin (Genco Erkal), orada güçlükler içinde geçirdiği bir kış mevsimi anlatılmaktadır. Filmin başlıca oyuncuları arasında Genco Erkal, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Berrin Koper, Şerif Sezer, Macit Koper ve Erkan Yücel var. Bununla beraber, 5 yıl Türkiye'de yasaklı kalmıştır.

Filmin kazandığı ödüller ;

1983 CICAE Ödülü
1983 Fibresci Ödülü
1983 Interfilm Otto Dibelius Film Ödülü
1983 Berlin Film Festivali Gümüş Ayı Ödülü

Benzeri olarak izlediğim İki dil Bir Bavul filminin aldığı övgü ve kopardığı gürültü düşünülecek olursa; belki de başta yönetmen Erden Kıral olmak üzere Ferit Edgü ve Onat Kutlar'a özür borçlu olduğumuzun nezaman farkına varırız bilemiyorum. Gerek sinema açısından, gerekse toplumsal gerçeklik açısından Türk sinemasının yüz akı olan bu filmi bu gün kaç kişi bırakın izlemeyi biliyor acaba?

Alaaddin geliyor. Gece.
"Hoca benim kardeş hasta" diyor.
Nesi var? diyorum.
"Ateşi var çok", diyor. "Ölecek."
İlaç vereyim mi? diyorum.
"Hayır portakal ver", diyor.
"Portakal yememiştir hiç."

Haydi çocuklar, dersimiz oyun. Dışarı çıkalım. Hep birlikte bir kardan adam yapalım. Burnuna koyacağımız havuç yok, ama bir tezek parçası koyarız. Göz olarak koyacağımız kara zeytinlerimiz yok, ne yapalım biz de gözlerini oyarız. Eline verecegimiz süpürge yok, ama bir çifte veririz. Dergilerdeki kardan adamlara benzemeyecek ama aldırmayın, "bizim kardan adamımız da böyle olur", deriz soranlara. Soran olursa.

Resim
Not : İzlemek için çok aramaya gerek yok, google video filmin tamamını yayınlıyor, yeter ki izlemek isteyin.
* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
Kullanıcı avatarı

svsknr
Yönetici
Başlıklar: 134
İletişim:

Re: Hakkâri'de Bir Mevsim [1983] (Eine Saison in Hakkari)

• Alıntı
  • Beğenmek için giriş yapmalısınız

Mesaj gönderen svsknr »

MUBI'de restorasyonlu halini izlemiştim bir kaç ay önce. Her sahnesi, özenle çalışılmış bir fotoğraf karesi gibi resmen! İzlemeyen varsa, herkese tavsiye olunur... :-({|=
Ve yırtılmış bir tül gibi, savrulup duruyor zaman...