Kısa Kısa Cristian Petzold

Farklı alanlarda anket konuları açabilir ya da mevcut anketlere oy verebilirsiniz.

Moderatörler: Moderatör, CoMod, Editör, Yönetmen

Petzold Sineması'nın en beğendiğiniz filmi hangisiydi?

Phoenix (2014)
2
25%
Transit (2018)
3
38%
Undine (2020)
1
13%
Afire (2023)
2
25%

Toplam oy: 8

Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
kuzeydebiryer
SineTayfa
Başlıklar: 83
İletişim:

Kısa Kısa Cristian Petzold

• Alıntı
  • Beğenmek için giriş yapmalısınız

Mesaj gönderen kuzeydebiryer »

Resim

Christian Petzold sineması yolculuğu sona ererken etkinlik hakkında yazılı kısa bir değerlendirmeyi de kayıt altına alalım istedim.

Değerlendirme için genel başlıklar belirledim. Tabi bunun dışında değerlendirmeler de uygun olacaktır.

Yönetmen ve Film seçimi:

Yorumlama Sürecinin Zenginliği:

Yönetmenin başarılı ya da başarısız bulduğunuz özellikleri:

Etkinlik Filmleri Puanlaması

Katılımcı Geri Bildirimleri:

------------------------------------------------------

Film inceleme Etkinliğine katılanlar

@akboynuz
@byKush
@dragon
@g.c.
@homoludens
@Jeanjacksina
@kuzeydebiryer
@svsknr
@trafalgar
Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
kuzeydebiryer
SineTayfa
Başlıklar: 83
İletişim:

Re: Kısa Kısa Cristian Petzold

• Alıntı

Mesaj gönderen kuzeydebiryer »

Anket sorusu ile başlayayım. Çok zorlandım ama çok katmanlı yapısı ile Transit izlediğim en iyi filmiydi diyebilirim.

Yönetmen ve film seçim çok yerinde oldu. Serkan Mutlu'ya teşekkür ederim. :-({|= Acaba dediğim tek nokta Barbara filmi neden olmadı. Hayalet üçlemesini tamamlamış olurduk. Ama isteyen izler mantığı ile bu detayı geçiyorum. Umarım bir sonraki yönetmen seçimi Wim Wenders gibi olmaz :)

Yorumlama süreci olarak zengin içerikli bir etkinlik oldu. Hatta film ile ilgili genel düşünceyi değiştirecek kadar zengindi. Farklı bakışlar farklı filmlere açılan kapı gibi. Benim konuşmaktan en zevk aldığım filmler Transit ve Afire oldu. Özellikle Afire filmine hazırlanma sürecim benim açımdan çok tatminkardı. En akılda kalıcı yorum Özgür'den geldi. Undine filmi için yaptığı isimlerden yola çıkan dinsel Alman kimliği değerlendirmeleri çok yerinde oldu. Filme ayrı bir anlam kattı benim açımdan. Yorumlama sürecinde anlatının çok kesildiği anlar ise bence anlatıcı ve dinleyenler için kafa karıştırabiliyor. Buna bir hal çaresi düşünebiliriz. Genel olarak başarılı bir yorumlama süreci oldu. Hepinize ayrı ayrı teşekkürler. :-({|=

Yönetmenin en başarılı bulduğum yanı neyi neden yaptığını iyi bilmesi. Alman kimliği, kişilerin içsel çatışmaları ve dönüşümleri, kullanılan müzik ve çarpıcı finaller ile istikrarlı bir anlatımı var. Final kısmı biraz hızlı gelişiyor bu konuda küçük bir eleştiri yapılabilir.

Oyunculuk açısından oldukça başarılı performanslar izledik. Paula Beer filmlere damgasını vuruyor.

puanlarım:
Phoenix (2014) -- 9
Transit (2018) -- 9
Undine (2020) -- 7
Afire (2023) -- 8
Son maddeye gelirsek. Ercan'ın katkısı ilerisi için büyük zenginlik olacak. Ona da yeniden hoş geldin diyorum. Ömer abinin dediğini toplantıları kayıt altına almayı bir kez de olsa denemeliyiz. Toplantı aracı zoom da kesintiler olması acaba bütünlüğü olumsuz mu etkiliyor tam emin olamadım aynı zamanda bir nefeslenme imkanı sağlıyor. Katılımcı notlarım da bu kadar.
Kullanıcı avatarı

svsknr
Yönetici
Başlıklar: 134
İletişim:

• Alıntı

Mesaj gönderen svsknr »

Bu etkinlikten önce Afire ve Undie'yi izlemiş, beğenmiş ve yönetmenin tüm filmlerini izlemeyi düşünmüştüm. Fakat, bu etkinlik olmasaydı, büyük ihtimalle sadece düşüncede kalacaktı; Benim için çok güzel bir tesadüf ve motivasyon oldu (:

Yorumlarıyla, fikrimize fikir katan tüm katılımcılara teşekkürler... :-({|=

Benim puanlarım:
Phoenix (2014) -- 8
Transit (2018) -- 8 (Yorumlardan sonra...)
Undine (2020) -- 7
Afire (2023) -- 8
Ve yırtılmış bir tül gibi, savrulup duruyor zaman...
Kullanıcı avatarı

g.c.
Başlıklar: 24
İletişim:

• Alıntı

Mesaj gönderen g.c. »

kuzeydebiryer yazdı: 08 Eki 2024
Yönetmen ve Film seçimi: Harika bir seçim oldu, yaşayan ve üretmeye devam eden bir yönetmen olması ise ayrı bir keyif olacak

Yorumlama Sürecinin Zenginliği: Çok fazla tekrara düşmeden ilerlemeyi başardık. Konuşmacının sözü fazlaca kesildiği anlar oldu. Bu noktada biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor.

Yönetmenin başarılı ya da başarısız bulduğunuz özellikleri: Finalleri oldu bittiye getirmesi kendini geliştirmesi gereken en zayıf noktası bence. Ama bunun yanında bir şiir bir müzik ya da bir an ile finalde darbeyi indirişi oldukça keyifli.

Phoenix (2014) -- 8,5
Transit (2018) -- 8
Undine (2020) -- 6,5
Afire (2023) -- 7

Katılımcı Geri Bildirimleri:

Zoom toplantısının 45 dakika süreli olması aslında işimize geliyor. Ama bunu farklı bir ortamda kendimizde sağlayabiliriz tabi ki. Sonraki yönetmen seçimi ile katılımın +1, +2 fazla olmasını temenni ediyorum.
Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa, bilin ki en namussuzu odur.
Friedrich Wilhelm Nietzsche
Kullanıcı avatarı

byKush
Yönetmen
Başlıklar: 30
İletişim:

• Alıntı

Mesaj gönderen byKush »

Öncelikle belirtmeliyim ki; bu etkinlik olmasaydı belki de yolumun hiç kesişmeyeceği bir yönetmendi Cristian Petzold.

İlk film Phoenix için etkinliğe katılamadım, Transit ile başlayan tanışıklık biraz yanlış anlamalar barındırdı. Ama yapılan yorumlar filmi daha iyi anlamama ve dikkatimi çekmesine sebep oldu.

Üçüncü film; Undine'yi ikinci filmden önyargılar sıyrılmış olarak izledim. Ne yalan söyleyeyim ilk izlenimlerim çok da olumlu değildi. Hatta puanım oldukça da düşüktü. Fakat yine aynı şey oldu, etkinlik içerisinde @akboynuz tarafından yapılan yorumlar; hele ki sembolizm üzerinden yapılan kurgu beni aldı götürdü. O gözle baktığımda film bambaşka bir anlam kazandı gözümde.

Son filmimiz olan Afire'yi çok ciddi beklenti ile izlemeye başladım. Belli noktalarda keyifli, zaman zamansa durağan bir film oldu aslında. Ama Alttan alttan yakaladığım detaylar filmi an be an yukarılara taşıdı. Etkinlik içerisinde yine @akboynuz tarafından yapılan "Alman Masal Kalıpları" okuması ise tam anlamı ile benim kafamdaki serbest taşları yerine oturttu.

Tüm bu yazdıklarımdan yola çıkarak;
Yönetmen ve Film seçimi: Bence oldukça başarılı ve keyifliydi. En kısa sürede etkinliğin birinci filmi Phoenix'i ve yönetmenin ilk filmi Barbara'yı seyredeceğim.

Yorumlama Sürecinin Zenginliği: Konuşmaların (ki sanırım bunu en çok yapanlardan biri olarak rahatça söyleyebilirim) sık sık kesilmesi; katılımcıların heyecanından ve kafasında canlananların kaybolmasına izin vermemek için yada sorduğu sorulara cevap alabilmek içindi. Zaman içerisinde daha düzene oturacağı kesindir.

Yönetmenin başarılı ya da başarısız bulduğunuz özellikleri: Dar açılı mekan kullanımları izleyeni atmosfere daha yoğun soksa da, sürekli tekrarlandığında prodüksiyonu biraz zayıf gösteriyor diye hissettim. Sürenin çoğunlukla ağır ve rahat kullanımı, süre sonuna yaklaşıldığında hikayenin hızla sonuca bağlanmasına sebep oluyor. Ve bu da prodüksiyonu zayıf gösteriyor. Yönetmenin senaryoyu alt metinler ile farklı şablonlara oturtuyor olması gerçekten başarılı bulduğum yönlerinden biri. Önündeki yolda çok daha başarılı filmlere imza atacağına eminim.

Phoenix (2014) -- (Henüz izleyemedim)
Transit (2018) -- 7 (Genel yorumlardan sonra bu noktaya geldi)
Undine (2020) -- 8,5 (@akboynuzun okumasından sonra daha düşük veremezdim)
Afire (2023) -- 8 (@akboynuzun okumasından sonra yükseldiğini itiraf etmeliyim)

Katılımcı Geri Bildirimleri: Zoom'un 45dk lık kısıtlı süresindense WhatsApp'ın konferans görüşmesi çok daha keyifli olacak gibi. Ben de sonraki yönetmen ve film seçimlerii ile katılımın +1, +2 değil +10, +20 fazla olmasını temenni ediyorum. Şahsım adına bu etkinlikte bulunmaktan aldığım keyfi ve yeni keşfettiğim yönetmenle buluşturmalarından ötürü ekip arkadaşlarıma teşekkür ettiğim belirtmeden geçemeyeceğim.

:-({|=
* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.